Monday, June 29, 2009

Acer Aspire One


Unofficial Windows XP drivers for the Intel Atom-powered Aspire One netbook have been available for a while, but now Acer has released the official set. There’s still no word on availability of a Windows XP version of the Aspire One, but now owners of the Linux model can at least install their own copy of the operating system and have all the hardware work as intended.
Am fost foarte încântat de el la prima vedere. Designul este foarte reuşit, iese din banalul Eee PC-ului 900, care a trecut la rândul său prin laborator acum o lună. Conectica dar şi display-ul celor două sunt aproximativ la fel, Acer Aspire One oferind în plus încă un cititor de carduri (în total două). Aspire One este motorizat de noul procesor Intel Atom N270, care rulează la frecvenţa de 1.6 GHz, dispune de 512 MB DDR2 la 533 MHz . Acesta mi-a plăcut mai mult decât cel de pe Eee PC (Xandros Linux OS), fiind mai uşor de utilizat şi toate aplicaţiile sunt organizate în patru categorii: Connect, Fun, Work şi Files. Deşi cu Linux merge foarte bine, pentru mine nu a fost de ajuns şi m-am apucat să instalez Microsoft Windows XP SP2. De aici s-a terminat entuziasmul şi am început să-mi pierd puţin câte puţin răbdarea. Instalarea Windows-ului a durat aproximativ două ore. Prima bootare a durat nu mai puţin de 5 minute, iar utilizarea sistemului de operare Windows s-a dovedit a fi foarte greoaie. Am continuat prin instalarea driverelor pe care a trebuit să le caut pe internet, Acer neavând suport oficial pentru Windows XP (cred că ştiu şi ei de ce). Pe deasupra, driverul audio nu a mers. Am vrut să instalez pachetul Office, să mă uit la un film sau măcar să navighez pe internet, dar nu am reuşit. Mi-am pierdut pur şi simplu răbdarea. Sistemul nu a folosit nici măcar 200MB din memoria RAM, încărcarea procesorului nu a trecut de 40% şi totuşi sistemul devenea inutilizabil dacă deschideam Intenet Explorer şi încercam să intru în Control Panel sau să instalez driverul plăcii de reţea. De aici am tras concluzia că ori întreaga platformă este deficitară, ori unitatea SSD din dotare este mult prea lentă. Voi încerca să instalez Windows-ul pe o unitate de disk externă sau pe un stick pentru ca apoi să măsor exact viteza unităţii de disc SSD de 8GB.
Aspectul exterior este foarte reuşit, suprafaţa acrilică fiind însă destul de sensibilă la zgârieturi. Ca dimensiuni este foarte compact (249 x 170 x 29 mm) şi cântăreşte aproximativ 1 Kg.
Display-ul de 8.9” cu iluminare LED are culori plăcute şi luminozitate foarte bună. Tastatura este reuşită, fiind uşor de folosit chiar şi de cei cu degete mai mari.
Touchpad-ul are dimensiuni mici, cu butoanele amplasate în lateral, şi din aceaste cauze este mai greu de utilizat.
Conectica este suficientă, Aspire One dispunând 3 porturi USB 2.0, o intrare LAN, ieşire VGA, Audio-Out, Mic-in, un cititor de carduri şi un Storage Expansion Slot SD.
Difuzoarele sunt poziţionate pe partea de joc a carcasei. Acestea nu oferă o audiţie excepţională, dar cei care cumpără asemenea produse nu cred că sunt prea interesaţi de calitatea difuzoarelor.

Bateria de 3 celule şi 2400mAH are dimensiuni foarte mici, dar o autonomie declarată de 3 ore

World of IT recommends